Omaishoitajan sijaistus asiakkaan kotona, yksityinen hoiva ja huolenpito

Seniorineuvoksetar, NOKIA

Kalamiestenkatu 9 A 4
37120 Nokia
044 3133 675
sisätautien ja neurologian erikoissairaanhoitaja Riitta Lalla

seniorineuvoksetar@gmail.com
Y-tunnus: 2673611-2


Kotitalousvähennys voimassa v. 2023 (vuodessa 3500 €:n edestä etua/henkilö)

Jos ostat palveluja tai palkkaat kotiin jonkun tekemään tietynlaista verottajan hyväksymää työtä, kuten tavanomaista hoivaa ja huolenpitoa, voit kustannukset osittain vähentää omasta verostasi. Nämä veroetuudet voit ottaa käyttöön jo kuluvan verovuoden aikana. Kannattaa katsoa lähemmin www.vero.fi –sivulta. Alla muutama faktatieto verohallituksen sivuilta:

Vähennystä saa enintään 3500 €/henkilö vuodessa (tilanne v. 2023) ja vähennyksen omavastuu-osuus on 100 € (vähennetään vain kerran). Verovähennysoikeus on 60 % eli maksettavaksesi jää loppukädessä vain 40 % summasta. Ennakkopidätysprosentin muutos on helppo tehdä verovuoden aikana, jolloin edun saa heti käyttöönsä.  Kotitalousvähennyksen voit mm. saada, jos teetät esim. kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta. 

Vähennys on henkilökohtainen eli aviopuolisot saavat vähennyksen kumpikin erikseen. HUOMIO: vähennysoikeus on myös esim. KAIKILLA lapsilla ja lapsenlapsilla, jotka ostavat palveluja vanhemmilleen, puolison tai ex-puolison iso- tai ottovanhemmille tai heidän puolisoilleen.

Vähennykseen oikeuttaa yksityinen (ei kunnallinen):
• kotitaloustyö, kotipalvelutyö
• tavanomainen hoiva- ja huolenpitotyö
• asunnon ja pihan kunnossapito-, esteettömyys- ja peruskorjaustyöt
• tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus, kunnossapito ja opastus ja mm ölylämmituksestä luopumisen työn osuus

Maksajan on syytä aina tarkistaa, että työn tekevä yritys tai yrittäjä kuuluu ennakko-perintärekisteriin www.ytj.fi

Omassa käytössä olevan asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja peruskorjaustyö oikeuttaa myös kotitalousvähennykseen verotuksessa. Asunnon muutostöitä ovat muun muassa luiskien asennus, ovien levennys ja ammeen poisto. Kiinteitä apuvälineitä ovat esim. tukikahvat, nostolaitteet, pienhissien asennus ja hälytysjärjestelmät. Lähemmät tiedot www.vero.fi -sivuilta tai suoraan https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys/Taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenny(9231)