Omaishoitajan sijaistus asiakkaan kotona, yksityinen hoiva ja huolenpito

Seniorineuvoksetar, NOKIA

Kalamiestenkatu 9 A 4
37120 Nokia
044 3133 675
sisätautien ja neurologian erikoissairaanhoitaja Riitta Lalla

seniorineuvoksetar@gmail.com
Y-tunnus: 2673611-2


Kieroa peliä

06.07.2017 00:00

Suomessa on kymmeniätuhansia omaishoitajia, jotka tekevät pyyteetöntä työtään juuri mitään vastineeksi saamatta. Kunnat säästävät vuosittain kymmeniä miljoonia euroja omaishoitajien kustannuksella -  ja heidän selkänahastaan. Omaishoitajat saavat järjettömän pienen palkan ympärivuorokautisesta työstään  – ei siis mitään lauantai-, ilta-, yötyö-  tai pyhäkorvauksia -  ja maksavat siitäkin vielä veroja viimeisen päälle.

Ei ole lainkaan tavatonta, että monet omaishoitajat ovat ikäihmisiä ja yleensä yhtä iäkkäitä kuin omaishoidettavatkin. He hoitavat puolisoaan tai  läheistään uupumatta, näin luullaan. Asia ei ole näin. Hekin uupuvat ja heistä on pidettävä huoli! PHHYKY edellyttää omaishoitajalta, että ”hoitajan tulee olla fyysisiltä, psyykkisiltä ja sosiaalisilta ominaisuuksiltaan tehtävään soveltuva henkilö”. Onkohan yli kahdeksankymppinen omaishoitaja tällainen tehtävään soveltuva henkilö, kun hän hoitaa ”jalatonta”, pyörätuolissa istuvaa puolisoaan vuorokauden ympäri ja pissattaa puolisonsa muutaman kerran yössä nukkuen itse vain pieniä pätkiä? Ilmeisesti on, PHHYKYn mukaan. Omaishoitolain 4 §:n 1 momentin mukaan ”sitovaa hoitotyötä tekevällä omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään 3 vuorokautta sellaista kalenterikuukautta kohti, jonka aikana hän on yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin. Sidonnaisuus katsotaan ympärivuorokautiseksi siitä huolimatta, että hoidettava viettää säännöllisesti vähäisen osan vuorokaudesta käyttäen kotinsa ulkopuolella järjestettyjä sosiaali- ja terveyspalveluita tai saaden kuntoutusta tai opetusta.” Näitä kodin ulkopuolella järjestettyjä sosiaali- ja terveyspalveluita ei Päijät-Hämeessä enää ole, kun ns. palvelupäivätkin lakkautettiin. Vietiin jopa pesulapalvelut. Uudet arviointi- ja kuntoutusyksikötkin on tarkoitettu aivan muunlaisille hoidettaville.

Päijät-Hämeen kunnissa omaishoidon vapaa on aiemmin järjestetty  pääsääntöisesti  vuoro- eli intervallihoitona. Ei myöskään tiedetä, että sijaishoitajan kotiin saaminen palvelusetelillä on mahdollista. Palveluseteli on vaihtoehtoinen tapa järjestää omaishoitajan lakisääteistä vapaata kunnan oman palvelutoiminnan ohella, jos sellaista palvelutoimintaa ylipäänsä on järjestetty. Palvelusetelillä omaishoitaja voi valita haluamansa palveluntuottajan kunnan hyväksymien palveluntuottajien joukosta. Kysymys kuuluukin, missä intervallihoito nykyään järjestetään, kun sellaisia paikkoja ei enää ole? PHHYKY on lopettanut tällaiset paikat säästöihin vedoten. Päätöksenteko on niin helppoa: kun ei ole tarjota mitään hoitopaikkaa omaishoitajan vapaiden tilalle, pidetään sormet ristissä ja toivotaan, etteivät omaishoitajat osaa vaatia palveluja tilalle. Ei liiemmin markkinoida palveluseteleitä, eivätkä omaishoitajat osaa niitä vaatia. Muutama äänekkäämpi omaishoitaja saa ehkä palvelut, mutta jäävuoren alaosa, se näkymättömissä oleva, valtava lohkare eli ne hiljaiset, vaitonaiset omaishoitajat kärsivät hiljaisuudessa ja  jatkavat jokapäiväistä hoitotyötään uupuen taakan alle. Kuka heistä välittää, ei ainakaan näitä asioita hoitava taho eli PHHYKY. Viritetty pommi odottaa räjähdystä, jonka jälkeen meillä on satoja päijäthämäläisiä omaishoidettavia jonottamassa yksityisiin palvelutaloihin, joita nousee kuin sieniä sateella. Asiakaskunta kun on taattu. Näinhän tässä on suunniteltu. Kieroa peliä.

 Ainoa mahdollisuus näyttää siis olevan hoitopaikan ostaminen  vapaiden ajaksi yksityiseltä hoivapalveluja tuottavalta yritykseltä, joka tuottaa palvelut kunnan entisiä palveluja huokeammin? Tähänkö ollaan tultu? Kunnalliset palvelut ympäröivistä kunnista lopetetaan ja rahat pois ja linnaan eli Lahteen? Ja sitten väitetään, että palvelut ovat kaikille tasavertaisia! Ja tiedoksi vain PHHYKYyn, että nykyhinnoilla kukaan yksityinen yrittäjä tai kolmas sektori ei tule tekemään omaishoitajan lakisääteisiä 3 vrk:n ympärivuorokautisia vapaita omaishoidettavan kotiin. PHHYKY: ”Palveluseteleitä myönnetään omaishoidon lakisääteisten vapaapäivien järjestämiseksi. Mikäli vapaapäivä myönnetään palvelusetelinä, on sen arvo 35,- euroa ja niitä myönnetään 3 kappaletta / vapaapäivä.”  Vapaapäivä on siis osa-aikainen päivävapaa, ei lainmukainen kokovuorokautinen vapaa, puolipäivävapaa, jona aikana ehkä ehtii käydä Lahdessa – jos bussi kulkee -  sovittamassa uusia rintaliivejä, joita ei ole saanut ostaa kolmeen vuoteen, kun ei ole ollut minkäänlaista vapaata! Johan tuolle hinnoittelulle nauravat variksetkin.

PHHYKY ei todellakaan pidä liikaa ääntä palveluseteleistä ja omaishoitajien mahdollisuudesta saada lakisääteiset 3 vrk:n vapaat kuukaudessa. Ollaan hiljaa, eikä  kukaan tohdi vaatia. Säästetään, säästetään, kunnes sekä omaishoitaja että -hoidettava kummatkin ovat vuoteenomina? Näinhän siinä ennen pitkää käy. Miten sitten suu pannaan?  Aktiivinen ennaltaehkäisevä toiminta taisi tyystin unohtua?

Omaishoitajat, hoi, vaatikaa vapaanne täysimääräisenä, oikein hinnoiteltuina ja heti, ennen kuin uuvutte tyystin! Teillä on siihen täysi oikeus.

Vääksyssä 6.7.2017

 

Riitta Lalla